Mačanske mažoretkinje osnovane su u Maču 2.2.2007. i do kraja 2013. godine djelovale su u sklopu DVD-a Mače. Njihova voditeljica je Štefica Trčak. Članice su Saveza mažoretkinja i pom-pon timova Hrvatske čija je predsjednica Željka Banović koja je bila i inicijator osnivanja mažoretknja u Maču. Svrha okupljanja i djelovanja mažoretkinja jest unapređivanje mažoret i pom-pon plesa kao djela opće kulture te sudjelovanja na manifestacijama i natjecanjima. Tim trenutno broji 20-tak članica koje su podjeljene u 3 skupine: kadetkinje, juniorke i seniorke. Mažoretkinje treniraju 3 puta tjedno, a pred natjecanje i svaki dan ako je to potrebno. Već u prvoj godini djelovanja mažoretkinje su nastupale i gostovale diljem Hrvatskog zagorja, ali i u susjednim županijama. Na prvoj smotri Krapinsko- zagorske županije osvojile su 3. mjesto u juniorskoj kategoriji. 2009. godine mažoretkinje su se prvi puta kvalificirale za Europsko prvenstvo koje se održalo iste godine u Poljskoj (Opole).

2010. godine ponovno su se kvalificirale za Europsko prvenstvo koje se te godine održalo u Češkoj (Vyškov).

2011. godine mažoretkinje su domaćini 18. Državnog turnira. Iste godine sudjelovale su na turniru u Poreču i Križevcima te na Europskom prvenstvu u Poreču.

2012. godine sudjeluju na natjecanjima : Sisak Open u Sisku, Državni turnir u Poreču i Zagreb Christmas Open u West Gateu.

2013. godine mažoretkinje uveličavaju brojna događanja u općini: fašnik, utakmice nogometnog kluba “Gaj”, Tamburaška noć, Božićni koncerti… Tim dobiva dvije licencirane trenerice (Natalija Belužić i Matea Jambreković) bez kojih mažoretkinje nebi mogle djelovati. Te godine sudjeluju na Državnom turniru u Ivanić- Gradu, Europskom prvenstvu u Mađarskoj (Tatabanya) i na Zagreb Christmas Openu u sv. Klari.

2014. godine sudjeluju na Državnom turniru u Velikoj Gorici na kojem su osvojile 3 treća i 2 prva mjesta i time se kvalificirale na Europsko i Svjetsko prvenstvo koje se održava u kolovozu ove godine u Poreču.