Akcija čišćenja ponora Sutinščice

U subotu, 07. listopada 2023. Općina Mače je u suradnji sa speleolozima Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec provela radnu akciju čišćenja ponora Sutinščice od odbačenog otpada.

Ponor se nalazi u Općini Mače u Krapinsko-Zagorskoj županiji. Udaljen je oko 230 m zračne linije i na 50 metara višoj nadmorskoj visini od ulaza špilje Sutinščice koja je s 254 m najdulja špilja Hrvatskog zagorja. Kroz pukotine u tlu, koje su zatrpane otpadom, voda ponire u podzemlje, a pretpostavka speleologa je da je ponor hidrološki povezan sa špiljom, što je posebno izraženo prilikom značajnijih količina oborina kada je špilja u potpunosti potopljena vodom.

Čišćenje je financijski podržalo “Čisto podzemlje” u suradnji s Kiehl’s Hrvatska. Čisto podzemlje je volonterska inicijativa hrvatskih speleologa s ciljem zaustavljanja bacanja otpada u podzemne objekte i podizanje ekološke svijesti lokalnog stanovništva.

U akciji čišćenja ponora uklonjeno je oko 5 kubika otpada. Uklonjen je sav „površinski“ otpad, odnosno otpad koji nije zatrpan zemljanim materijalom i nije ga potrebno otkopavati. Uklanjanjem površinskog otpada nailazi se na nove slojeve prikrivene zemljanim materijalom kojeg donosi povremeni vodeni tok koji ponire upravo na lokaciji čišćenja. Nažalost, zbog zemljanog materijala i ostatka otpada nije se pronašao veći prolaz kroz koji bi se moglo ući u ponor i spojiti ga sa špiljom Sutinščicom.

Općina Mače podržala je akciju čišćenja organiziranjem prijevoza otpada te je osigurala potreban potrošni materijal. Posebnu zahvalu upućujemo mještanima koji su se uključili u radnu akciju.

Kako je bilo možete vidjeti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=el_2s1QH2v8

Izvor: Facebook stranica Speleološke udruge “Kraševski zviri” Ivanec

Trenutno nema komentara.